Lehmosta

Mikä ihmeen Lehmo? Lehmö? Lehmo.com?

Lehmo on Lehmo.väen oma sosiaalitila, reenikämppä ja hiekkalaatikko. Sivusto on perustettu 20. helmikuuta vuonna 2002 (eli siis 20-02-2002) ja olemassaolonsa aikana se on käynyt läpi muutamia eri vaiheita, joista ohessa muutamia muisteloita. Täten juhlistakaamme Lehmo.comin 15-vuotista olemassaoloa!

Homma alkaa 2002
Ensimmäiset uutiset
Ensimmäiset uutiset

Lehmo.com käynnistyi 20. helmikuuta vuonna 2002. Sivusto sisälsi aluksi sivut

 • uutiset
 • musiikki
 • video
 • linkit
 • vieraskirja
 • palaute

Musiikki-sivuilla viitattiin Lehmo.Bändien, eli Passionin ja tuolloin vielä Endymionin sivuille. Näiden lisäksi alasivuina oli Lehmo.Bileiden eli August Rockin sekä Lehmo.Kämpän, Lehtostudion alasivustot.

Videotuotannosta todettiin seuraavaa:

Lehmo.Videotuotannosta vastaa projekti nimeltään Flying Cow (eli epävirallisesti Lentävä Lehmo). FC:n "vastuualueeseen" kuuluu luonnollisesti keikkataltioinnit videolle ja niiden muokkaaminen tiiviiksi ja mielenkiintoisiksi paketeiksi. Toisinaan koemme myös varsinaisen musiikkivideon tuottamisen ajankohtaiseksi, mutta toistaiseksi takana on vain yksi juonellinen biisin kuvitus...

Kesän 2002 aikana on tarkoitus, AugustRock-kiireiden ohella, valmistella ja ehkä jopa kuvata Passionille musiikkivideo perinteisessä "Caddy, kesä ja rock" -hengessä.

Tarkemmin FC-projekteista joskus valmistuvilla nettisivuilla...

Ulkopuolisista sivustoista Lehmoon oli linkitetty RockData, Muusikoiden.Net, Club Moo, Kirkkarit ja Kylä-Mukkulan kulttuurikeskus.

Sivusto pyöri norjalaisella(?) hostilla ja oli toteutettu yksinkertaisella VBScriptilla asp-sivuina. Vieraskirjana oli tuolloin suosittu, ilmainen Freebok.

Sivustosta oli tarjolla myös englanninkielinen versio.

Toinen versio

Vuonna 2005-2006 Lehmo.Comin rakenteita päivitettiin ensimmäisen kerran isommin, tällöin sivusto siirtyi suomalaisen Louhi.Netin huomiin ja taustatekniikka vaihtui PHP-pohjaiseksi. Tässä yhteydessä tuotiin myös vieraskirja suoraan samaan ympäristöön muiden sivujen kanssa, ja legendaarisen Lehmonkirjan kultakausi alkoi.

Sivuston päävalikko koostui tällöin seuraavista alasivuista:

 • Uutiset
 • Lehmonkirja
 • Bändit
 • Studio
 • Linkit
 • Tapahtumat

Uutisissa harmiteltiin sivuston outoa ulkoasua, sekä vieraskirjan spämmäystä jonka alkuperäksi uumoiltiin Ukrainaa. Lisäksi Lehmo.Comin nelivuotispostauksessa 20.2.2006 mainittiin ensimmäisen kerran Karsina, joka on siis edelleen tulossa :) Mainintana kerrottiin myös August Rockin siirtymisestä Kylä-Mukkulan kulttuurikeskukseen.

Bändit-sivulla oli mukana muutama kuva matkan varrelta, mm. Endymionin keikalta Suomirockbar JeeJeessä. Lehtostudion erillisestä alasivustosta luovuttiin, ja tyydyttiin kuvaamaan Studio-sivulla Lehmovaaran ilmapiiriä seuraavasti

Lehmostudio on näppärä pieni projektistudio, joka on rakentunut Passionin ja Endymionin treenitilojen ympärille. Studion laitteistolla on tehty jo joitakin demotason äänityksiä alusta loppuun sekä osia suuremmista projekteista.
Lehmostudion tarjoamat puitteet ovat täysin linjassa rockin stereotypioiden kanssa.

Linkkipuolella uutuutena oli Foxin paja, muista linkityksistä Kirkkarit, Kylä-Mukkulan kulttuurikeskus, Muusikoiden.Net ja Rockdata pitivät paikkansa.

Tapahtumat-sivulla kerrottiin lyhyesti August Rockista, sekä Lehmonjameista:

Lehmonjamit (engl. Lehmo Jam Session) on hankalasti määriteltävä tapahtuma, joka saattaa yllättää jopa Lehmonväen - niin kummalliselta kuin se ehkä kuulostaakin. Toisinaan bänditreenien ja Lehmonjamien käsitteellinen ero on niin pieni, että näiden kahden tapahtuman erittelyyn ei käytännössä ole tarvetta.

Sarja pienempiä päivityksiä

Seuraavina vuosina tyydyttiin päivittämään uutisia ja sivuston pääkuvaa säännöllisen epäsäännöllisesti. Uutisoinnin painopiste oli August Rockissa ja keikkaraporteissa,  lisäksi Lehmonkirjassa tapahtui suhteellisen aktiivisesti kaikenlaista.

Tähän väliin osui myös Googlen hakukoneen antama osuma Lehmo.Comin vieraskirjaan hakulauseella ”Ranskan kuninkaat”. Aika alkupäässä tulossivulta nimittäin löytyi Lehmonkirjaan 25.1.2007 nimimerkin Ludvig XIV kirjoittama teksti:

Loru

Muistaakseni eräs muistisääntönä toimiva loru liittyen Ranskan kuninkaisiin menee jotakuinkin näin:

Missä härkä? -Aitan alla
Missä aitta? -Tuuli kaatoi
Missä kerma? -Aitan alla
Kuka siellä? -LUDVIG XIV!!!

Että tällasta...

Julkaisut järjestelmään 2010

Lehmoon potkittiin lisää vauhtia siirtämällä  sivut ajantasaiselle julkaisujärjestelmälle (Drupal 7,  sitähän te kysyitte?) kesän 2010 aikana. Rakenteelliset muutokset toivat uutiset heti etusivulle.

Päivityksen myötä myös Lehmonkirjaa päivitettiin, ja suojautuminen roskapostittajia vastaan parani entisestään. Itse Lehmonkirjaan alkoi ilmaantua erinäisiä vauvauutisia, onnitteluita, terveisiä jne. Etusivulle ilmestyi myös Lehmo.Karsinaan viittaava kirjautumisruutu, mutta ei siitä sen enempää.

Tapahtumissa oli edelleen August ja jamit, bändipuolella, studio- ja linkkiosastoilla sisällöt pysyivät enemmiten ennallaan.

Uutta ilmettä 2015

Ulkoasupäivitystä tehtiin 2015 vuoden ratoksi, jolloin pääkuvaksi tuotiin 10. August Rockin mainoksesta tuttu Mt. Rushmore Passion-tulkintana.
Sivuston ilme jäi hieman viimeistelemättömään tilaan, ja lisäksi Lehmonkirjan kirjoitusmahdollisuus pistettiin jäihin lisääntyneen roskapostituksen ja vähentyneen asiaviestinnän myötä.

Foxin paja kävi jossain välissä myöskin tauolla epämieluisan verkkohyökkäyksen myötä, mutta palauteltiin kovennettuna uudelleen käyttöön.